Хронология на гражданската война - 1466 година
[Промени] | BBLink: [page=199]Хронология на гражданската война - 1466 година[/page] | [докладвай]

Из дневниците на Златния Легион - автор Boreas_castiel

Тази статия има единствено и само за цел да представи хронологично фактите около гражданската война, без да ги пречупва през призмата на никоя от страните в конфликта.

25 юли - църковната армия Кастра Мартис, водена от Beauty_bs, и изпълняваща функциите на градска армия на Видин, пое в посока град Лом -> Кутловица -> Враца, без необходимото по закон съгласуване на действията си с Капитана или Боляра на Царство България. Армията включваше 12 човека, всички членове или симпатизанти на опозиционната партия в съвета ("Мед и масълце, бира и локум"): Misok, Sibin, Adellante, Aiia, Beauty_bs, Harpy, Kvazimoto, Le8n, Marinerosi, Pompeius_i, Tani1985 и Skitnicata.

26 юли - Движението на тази армия беше забелязано веднага и се взеха превантивни мерки за защита на царството, в случай че подозренията и слуховете за подготвян преврат се окажеха истина. С решение на правителството, съставено от партиите ЦЗ, ДДБ и ТКЗС, армията BG LIONS, водена от Boreas_Castiel, се придвижи от Враца към Ловеч.


30 юли - след дни опити да прикрият намеренията си и да потърсят правдоподобно оправдание за действията си, генерала на Кастра Мартис обяви, че целта й е унищожаването на армията BG LIONS и нейните поддръжници, независимо от постовете, които заемат. Към този момент BG LIONS беше капитанска армия на Царство България и пазеше на вратите на столицата.

31 юли - бяха дадени първите 2 жертви във войната - Nikki и Tokuda бяха убити на пътя между Враца и Ловеч от Кастра Мартис, по време на тяхното пътуване в посока Търново. Боляр Caligula_g обяви армията извън закона. Капитанската армия BG LIONS влезе зад стените на Търново. Войната навлезе в тактическа фаза, включваща маневри от двете страни, но без сблъсък. Членовете на Кастра Мартис подеха пропаганда, целяща да предизвика вече капитанската армия BG LIONS да ги нападне, но без резултат.

2 август - боляра Caligula_g обяви, че заедно с армията Lords of Chaos(с герб на Царство България), водена от Sonq, ще премине с мирни настройки от Лом в посока Ловеч, където ще седи на пост, за да защитава границата с Румъния. Това се налагаше, заради повишена опасност от нападение. Ломската армия беше пресрещната нападната от Кастра Мартис, почти всички хора бяха избити. Това действие доведе и до официалното обявяване на армията за вражеска и подлежаща на унищожение.


8 август - поддръжници на бунтовниците завзеха кметството в Лом и издигнаха за кмет Blessthefall.

12 август - Lords of Chaos взе контрола над град Лом.

19 август - армията Кастра Мартис пое в посока Ловеч, където се намираше защитната линия на BG LIONS. След 2 атаки на Кастра Мартис срещу BG LIONS(завършили неуспешно), агресорите се оттеглиха във Враца. Междувременно боляра на Царство България Caligula_g проведе преговори с военната организация ONE, която му бе предложила да се справи с бунтовническата армия Кастра Мартис.


20 август - армиите на ОНЕ навлязоха на българска територия. Това даде основание на някои от безмълвните наблюдатели да се включат към метежниците, под предтекста че защитават държавата от чужд агресор. Пропагандата се засили неимоверно, хората масово бяха подложени на дезинформация и подтиквани към бунт. Генерала на армията Свобода или смърт - Nadyo се обяви в подкрепа на бунтовниците.


28 август - армиите на ОНЕ започнаха атаки над Кастра Мартис във Враца. Бяха проведени 3 битки, след което бунтовната армия бе изтласкана към София.

1 септември - останките от бунтовническата армия бяха унищожени от капитанската армия между София и Самоков. Последваха още няколко съвместни маневри на BG LIONS и армиите на ONE, довели до унищожението на армията Свобода или смърт, както и на незаконно създадената и действаща в разрез с българските закони армия Баба Вида, водена от Rikolinik.

8 септември - бунтовниците превзеха Враца и назначиха Харпи за кмет.

11 септември - видинската катедрала, под чиято власт и влияние действаше Кастра Мартис, беше превзета от O.N.E., с цел да се прекъсне достъпа на бунтовниците до ресурсите на епархията.

20 септември - бунтовниците вдигнаха флага на новата армия Кастра Мартис, водена от Argo75, в град Враца, който по това време все още беше окупиран от тях, докато армията BG Lions, водена от Boreas_Castiel, се намираше в Ловеч и събираше войници за предстоящата атака. Същия ден бунтовническата армия нападна и уби пътуващата сама и невъоръжена Cucu_t, боляр на Царство България.

21 септември - армията Кастра Мартис потегли в посока Велико Търново, на където се насочи и армията BG Lions.

25 септември - армията BG Lions организира защита зад стените на Велико Търново, заедно с гарнизона на столицата и в коопреация с кмета на града - Badem4o. Армията Кастра Мартис се намираше на портите на града с голямо числено предимство над армията BG Lions. Проведе се битка между армията BG Lions, защитаваща Търново и армията Кастра Мартис, атакуваща стените на града.

26 септември - в ранните часове на деня бе извършено предателство. Кметът на Търново предаде съвета на Царство България и пренебрегна договореностите с правителството и подмами хората от гарнизона, наели се в подкрепа на съвета и държавната армия, да се бият срещу армията BG Lions, лъжейки ги, че това е вражеската армия, нападнала града. В последствие той оправда предателството си със страх да не го сменят и желание да вербува оцелелите да се бият редом с бунтовниците срещу предполагаема заплаха отвън.

27 септември - кметството на град Враца беше върнато на законния кмет - Cucu_t. Към онзи момент бунтовниците продължиха да държат съвета на Царство България с армия зад стените на Велико Търново, а оцелялата след битката армия BG Lions се оттегли в град Враца.