Ферма с Прасета
[Промени] | BBLink: [page=2]Ферма с Прасета[/page] | [докладвай]


Цена на прасе:
25 Жълтици
Използва:
Царевица
Ножове
Произвежда:
Свинско месо
Свинефермата е една от няколкото ферми за животни. Тя, както и останалите ферми за животни, не се препоръчва за начинаещи играчи, поради по-високата първоначална инвестиция, която изисква. Това е единствената ферма за животни, където може да се приложи непрекъснат цикъл на производство. Това означава, че прасетата се купуват по едно на ден и след като заколите едно прасе, веднага може да попълните фермата, като закупите ново.

Угояване
Има два начина за хранене на прасетата:
1. Безплатно - с трева, но шансът прасето да наддаде тегло е само 5 към 18 (прибл. 28%)
2. Платено - с царевица, която стои в домашния ви инвентар. Шансът свинята да се угои в този случай е двойно по-висок: 5 към 9 (прибл. 56%)

Колене
Може да колите само по едно прасе на ден. За целта е нужно да имате нож в домашния инвентар. Възможно е да колите прасетата собственоръчно или да наемете човек. Не се изискват специални умения от човека, който ще коли прасета.

Видове прасета
В зависимост от това колко е угоена свинята, ще виждате различен текст и съответно коленето ще ви донесе различен брой свински трупове:
- умираща - 0
- кокалеста - 1
- мършава - 2
- нормална - 3
- месеста - 4
- закръглена - 5
- дебела - 6
- прекалено пълна - 7
- американски тип - 8

Имайте предвид, че е възможно прасетата да се угояват и повече (9, 10 и т.н.), но винаги ще виждате американски тип.

Смъртност
Освен ако не се разболеят от АЧС (африканска чума по свинете), вашите прасета могат да умрат единствено от старост. Това в кръга на шегата разбира се - тук болести по прасетата (все още) няма! До десетия ден няма никакъв шанс прасетата ви да умрат, а от там нататък, с всеки изминал ден има нарастващ процент шанс това да се случи:

ден 10 - 2%
ден 11 - 3%
ден 12 - 15%
ден 13 - 22%
ден 14 - 25%
ден 15 - 30%
от ден 16 нататък - 35%

Препоръки за гледане
Препоръките по-долу са направени на база множество опитни наблюдения и ако искате може да се съобразите с тях, а ако искате може и сами да си блъскате главите :)

Съвет 1 - никога не купувайте 4 прасета наведнъж. В началото е препоръчително да закупите първите 4 прасета, по едно всеки ден, или дори през ден. Това се прави с цел да имате шанс да заколите всички прасета без да ви умре нито едно.

Съвет 2 - винаги хранете прасетата с царевица. Единственото изключение е царевицата ви да е свършила и вие да не сте в града за да заредите домашния инвентар с още. Двойно по-големият шанс за угояване компенсира многократно цената на царевицата.

Съвет 3 - първо хранете наличните прасета, преди да закупите още едно (в случай че имате свободно място). Това се прави с цел да спестите една царевица. Новото прасе идва винаги нахранено, но няма да откаже и вашата царевица.

Съвет 4 - ако прасето ви е угоено до американски тип - заколете го не по-късно от ден 9. Според законите на Мърфи, ако прасето ви е американски тип, то неминуемо ще умре на ден 10, дори и шансът това да се случи да е само 2%.

Съвет 5 - на ден 10 колете прекалено пълни свине, а на ден 11 - от дебела нагоре. Ако след като на ден 11 сте нахранили прасето и то още не се е угоило до дебело евентуално може да изчакате и ден 12. Ден 11 е последният със сравнително ниска смъртност. Прасетата се колят след като сте ги нахранили за деня, все пак не бива да пропускаме шансът да се угоят още малко.

Съвет 6 - винаги имайте поне 1-2 резервни ножа налични в домашния инвентар. Това с цел да не се окажете без нож, когато най-много ви трябва.