1466 година
[Промени] | BBLink: [page=184]1466 година[/page] | [докладвай]

1465 - 1466 - 1467

29 декември - годината завършва в приповдигнато настроение след като и третата вълна от атаки към столицата не успява, а Боляр Mis_ok организира Военен парад, на който биват наградени всички войници участвали в боевете за Търново.

25 декември - В осми брой на вестник "Гвардия Слава" четем: "Последва ново затишие, но Юстиниян очевидно е решил да не се предава. Или по-скоро вече се чуди как да се оттегли с достойнство. Обсадата продължава повече от месец, като няма изгледи скоро да свърши, освен ако ресурсите на атакуващите не свършат. Само преди няколко дена започна третата поредица от битки. Армиите на Помпей и Калигула са групирани в Ловеч и границата с Влашко е вече ефективно затворена ... Последната новина, само часове преди отпечатването на този брой е, че двете армии на Помпей и Калигула са се опитали отново да пробият обръча около Търново. Този път действията им са били по-успешни и макар, че не са разбили блокадата ОНЕ са дали 7 жертви. По неофициални данни жертвите на двете български армии са общо 11."

13 декември - Nadyo пише мемоар , от който става ясно колко ожесточена е подновената обсада на Търново и жертвите и от двете страни. Денят е белязан от голяма победа за българите, които успяват в един ден да убият трима от петимата генерали на противник, като жертвите и тежко ранените нападатели са над 20.

8 декември - започва втора вълна от атаки срещу столицата. Армиите обсаждащи Търново вече са 5, като към четирите армии на O.N.E. се е присъединила и армията на сръбския престолонаследник Miljan_grehovic. Общият брой на атакуващите войници е между 180 и 190.

1 декември - Царство България се събужда с 5-звезди престиж. Това се случва малко повече от 2 месеца, след като бившите бунтовници, а след това и демократично избрани Боляр и съветници започват да работят по възстановяване на изгубения след 4-години PAX престиж на царството.

26 ноември - Сръбският Боляр Shu_Grehovic обявява включването на Сърбия в конфликта между Влахия и България на страната на Влахия. Като предтекст се използва сключеният по-рано съюз между Сърбия и Влахия и "навлизането на пълна българска армия без разрешение на територията на Влахия".

22 ноември - приключва първата вълна от атаки срещу Търново. Общият брой дни с битки е едва пет.

20 ноември - две български армии командвани от Caligula_g и Pompeius_i се пробват да пробият обсадата откъм Ловеч. Въпреки неуспеха и предварителната обреченост на атаката, сблъсъкът дава възможност на защитниците на Търново да поемат глътка въздух.

18 ноември - идват още новини от фронта. Атаките се редуват с променлив успех за нападателите и защитниците, но никоя от страните не може да вземе значително преимущество. Въпреки това командващият O.N.E. се заканва, че след само още 4 атаки Търново ще падне. Ражда се прословутата фраза за "шестте дни, които се превръщат в 6 атаки, 6 седмици и т.н."

15 ноември - първият ден от обсадата приключва с победа за българите. От страна на защитниците има само 1 убит и 3-ма тежко ранени, докато нападателите дават доста повече жертви: 7 убити и 8 по-тежко или средно ранени, които отпадат от армиите.

14 ноември - Търново е обсаден. Защитниците наброяват едва 50 души и изходът от битката е крайно несигурен. Въпреки това моралът на защитниците е приповдигнат. Престижът на Царство България за първи път от дълги години е 1 звезда, което носи 0% бонус за армиите, докато окупаторите от O.N.E. имат 5-звездни гербове и 100% бонус. Стената и 50%-ов бонус в защита са единствената помощ за българите.

9 ноември - Боляр Mis_ok обявява военно положение тъй като в Царство България влизат вражески армии на O.N.E.. В началото чуждите войници наброяват около 60-70 човека, но за няколко дни достигат до внушителната бройка от 140 човека.

5 ноември - Очаквано бунтовниците печелят избора за Боляр с 8 на 4 гласа, като те се обединяват около кандидатурата на Mis_ok (М&Б). За нея освен петимата представители на бунтовниците, гласуват още двамата съветници на "Възраждане" и бившия кмет на Търново, Бадемчо от "Стара Велика България". Същия ден са изискани поръченията от т.нар. скрита хазна от Cucu_t, Traktor и Palmira.

3 ноември - Провеждат се един от най-дългоочакваните избори за Съвет през годината, а може би и изобщо. Всички очакват с интерес да видя дали бунтовниците ще вземат демократично властта или старата управляваща коалиция ще се завърне на власт. Двете основни сили в бунта: "Хайдушки дружини" и "Мед и масълце, бира и мезе" взимат общо 46% на изборите, което им дава общо 5 места в Съвета. "Царска задруга" остават едва пети с 11% и само един съветника. Съветниците на "Гвардия Слава" са двама, а на "ДДБ" - един. Така бившите управляващи не успяват да се върнат на власт, защото общо събират едва четирима съветника.

28 октомври - След близо месец, в който бунтовниците управляват сравнително спокойно идва така наречената провокация. Бунтовническа армия от 20-25 души навлиза няколко възела навътре в територията на Влахия. Реални бойни действия не се провеждат, но глашатаи разгласяват обидни съобщения за управляващите във Влахия (ОНЕ). В резултат един от бунтовниците, Atlantis, е изгорен на клада.

27 септември - Оказва се че около 90% от хазната на Царството е укрита ден преди обсадата на Търново. В хазната са оставени минимални средства за поддръжка на мините. По изчисления на експерти са укрити стока и пари на стойност около 240 000 жълтици разпределени в трима души: Cucu_t с близо половината от хазната, Tpaktor с другата половина и Palmira, в която се намират държавните оръжия.

26 септември - След еднодневна обсада на Търново, бунтовниците превземат столицата, не без помощта на кмета на града Badem4o, който за една нощ сваля подкрепата си за официалната власт и отваря портите на града за бунтовниците. Sheftura, като най-старши в бунтовническата армия, е назначен за боляр, а много от бунтовниците влизат в новия Съвет.

20 септември - Докато Враца все още е под контрола на бунтовниците, те сформират нова армия там със същото наименование - "Кастра Мартис".

11 септември - Видинската църква е превзета от армиите на O.N.E. и е извършен опозоряващ акт (опикаване на стените ѝ), който настройва изключително много българи срещу организацията O.N.E., които вече се възприемат, като агресори, а не като омиротворители.

8 септември - Въпреки избрания демократично нов Съвет размириците в страната продължават. Кутловица е отцепен от O.N.E., а Враца осъмва с нов кмет - Harpy, след като бунтовници свалят съвместяващата длъжността Боляр и кмет на Враца - Cucu_t.

6 септември - Cucu_t (Царска задруга) е избрана за Боляр с подкрепата на Гвардия Слава, ТКЗС и ДДБ. ММБЛ отново остават в опозиция. Същия ден три армии нахлуват в Кутловица, без разрешение от кмета, унищожавайки гарнизона на града.

1 септември - След няколко неуспешни атаки към Враца, бунтовниците се изтеглят към София и търсят път за бягство към Самоков, където обаче е армията на Гвардия слава и Nosweat, които до момента остават неутрални в целия конфликт. Nosweat решава да не допусне бунтовниците към Самоков и останките от техните армии са окончателно унищожени край София.

20 август - Две армии на O.N.E. (Ordum Negrus Equitas) влизат в България. Както се разбира малко по-късно, те са поканени от действащия Боляр с цел подкрепа за потушаването на бунта.

30 юли - Бунтовниците обявяват, че тяхната цел е пълното унищожение на капитанската армия на Boreas_Castiel - "BG LIONS" без да е даден мотив за това.

25 юли - Видинската църковна армия "Кастра Мартис" без предупреждение се отправя към Враца. Този акт е санкциониран от Съвета, като опит за бунт и предателство спрямо властта. Това дава началото на събития, които ще доведат до свалянето на досега управляващите коалиции около Царска Задруга от власт и е описано в отделна, по-подробна хроника.

8 юли - Малко изненадващо Caligula_g (ДДБ) е избран за Боляр с подкрепата на Царска Задруга и ТКЗС. "Мед и масълце, бира и локум" остават в опозиция.

6 юли - Изборите за Съвет носят изключително интересно разпределение на местата в Съвета - по 4 места за Царска Задруга и "Мед и масълце, бира и локум" и по 2 места за ДДБ и ТКЗС. Adellante (ММБЛ) обявява, че ще търси подкрепа за Боляр от двете малки партии в Съвета.

7 юни - Трите турски области: Одрин, Бурса и Кареси са поставени под PAX. Причината е че всичките три взимат големи заеми за да се спечелят изборите за Султан. Великите сили обявяват, че Паксът ще бъде отменен, когато хазните и на трите области излязат на плюс. Резултатът за България е гарантирана сигурност откъм юг докато трае Паксът за съседите.

6 юни - Българинът Irnik_khan печели 13.77% на изборите за Султан на Османската империя. Печели турчинът handicap с 55.07%. Изборите обаче са касирани от Великите сили заради доказателства за изборни машинации.

14 май - След повече от 4 години под PAX (мир, наложен от Великите сили), България най-сетне е свободна сама да решава съдбата си. Великите сили официално отменят ограниченията за военни разходи, както и защитата от външна инвазия.

8 май - Nosweat от Гвардия Слава е избран за Боляр с подкрепата на 4 от 5 партии в Съвета. Единствената опозиционна партия по това време е Коалиция "Свобода или Смърт" (Н.К.С.) получила само 10.5% на изборите.

25 април - Nosweat подава оставка като Външен министър. Причината - Съветът официално заема неутрална позиция спрямо Балканската коалиция на Влахия и Сърбия. Болярът Grochev назначава за нов външен Cucu_t.

10 март - Grochev от Царска Задруга е избран за Боляр, подкрепен от всички 4 партии в Съвета. Другите три са Гвардия Слава, ТКЗС и ДДБ.

15 януари - След изключително оспорвани избори Stevie от ТКЗС е избран за Боляр, подкрепен от съветниците на Нова Сила и ДДБ. Това се случва 8 дена след изборите за Съвет и три неуспешни гласувания за Боляр. Другите претенденти за поста са Sibin (Обединена България) и Cucu_t (Царска Задруга).




Забележка: страницата е в процес на разработка. Термини с удебелен, червен шрифт са бъдещи страници.