Ръководство за нови играчи (до 4-то ниво)
[Промени] | BBLink: [page=47]Ръководство за нови играчи (до 4-то ниво)[/page] | [докладвай]

Това е (сравнително) кратко ръководство за нови играчи и как да стигнат максимално бързо до IV-то ниво.

Характеристики на героя

Героят ви в играта има няколко характеристики, най-важните от които са:
  1. ниво на героя - от 1-во до 7-мо
  2. сила на героя - важна е за бой и за работа
  3. интелект - като начало е важна за работа
  4. чар - най-маловажната от трите
  5. репутация - важна е в началото за преминаване в по-горни нива
  6. здраве - от 0 (мъртъв) до 6 (в отлично здраве)
  7. глад - от 0 - умиращ от глад до 2* - не си гладен

В самото начало

Основната цел на всеки нов герой е да се ориентира в играта, като за целта му помагат свитъци със задачи, които се намират в менюто Град (по подразбиране градът е 3D, но може да го изключите от настройките). Тези свитъци представляват 9-10 задачи, които трябва да изпълните за да минете в по-горно ниво. За преминаване от първо до второ ниво са нужни около 10 минути игра, от второ до трето - около седмица, а от трето до четвърто ниво - около месец. Не е нужно да бързате с минаването на нивата, но е хубаво да стигнете поне трето ниво, тъй като на това ниво ще получите някои привилегии, като възможността да гласувате в избори и да обработвате собствена нива.

Това е таблица със задачите в списъците, както и ориентировъчно колко пари и време ще са ви нужни за минаване на задачите.

Покажи
Изисквания за преминаване към по-горно ниво
  1. От Първо за Второ ниво
    1. Гледайте помощното видео (0 жълтици, 0 минути)
    2. Говорете в града (0 жълтици, 0 минути)
    3. Работете в църквата (0 жълтици, 2 минути)
    4. Работете 2 пъти в мината (извън града) (0 жълтици, 4 минути)
    5. Купете храна от пазара (3 жълтици, 0 минути)
    6. Яжте храната, намираща се в инвентара ви (0 жълтици, 0 минути)
    7. Посетете и пишете в хана (0 жълтици, 0 минути)
    8. Прехвърлете 1 сламен матрак от личния инвентар в домашния (0 жълтици, 0 минути)
    9. Поставете 1 сламен матрак във вашия кът в гетото ***(0 жълтици, 0 минути)
    10. Напишете нещо на вашия градски ментор (0 жълтици, 0 минути)

    11. Дотук сте отделили по-малко от час и само 3 жълтици (за да купите 1 царевица примерно). Минавайки нивото, ще получите 35 кредита и един свещник, но ще ви бъдат взети 10 жълтици.

  2. От Второ за Трето ниво
    1. Поръчайте храна в хана (5-6 жълтици, 0 минути)
    2. Дайте точка доверие на друг герой (0 жълтици, 0 минути)
    3. Почерпете с бира друг играч (1 жълтица, 0 минути)
    4. Изпратете съобщение на друг играч (0 жълтици, 0 минути)
    5. Имайте поне 5** точки репутация, като най-много 3 от тях може да са получени от други играчи. (0 или 20 жълтици, съответно 22 часа или 0 минути)
    6. Бъдете нает на работа от друг жител на града (0 жълтици, 22 часа)
    7. Събирайте плодове от овощната градина /ловете риба в езерото / сечете дърва в гората (0 жълтици, 22 часа)
    8. Имайте поне 90 жълтици във вашия инвентар (90 жълтици, 4-5 дни. Жълтиците ще ви бъдат взети.)
    9. Извикайте нещо в града (0 жълтици, 0 минути)

    10. Дотук сте отделили около 1 седмица и около 100 жълтици. Минавайки нивото ще получите 35 кредита и ще трябва да изберете дали да станете Скитник или Селянин. Препоръчваме Селянин, защото получавате безплатна нива, на стойност около 500 жълтици. Но преди да преминете трето ниво, ще трябва да изберете Благодетел/Грях и да регистрирате телефонен номер.

  3. От Трето за Четвърто ниво
    1. Продайте на пазара два продукта добити от нивата ти (0 жълтици, ~1 седмица)
    2. Натрупайте 10 точки сила (90 жълтици, 5 дена)
    3. Натрупайте 10 точки интелект (90 жълтици, 5 дена)
    4. Натрупайте 10 точки чар (90 жълтици, 5 дена)
    5. Съберете 15 точки репутация (0 жълтици, ~1 седмица)
    6. Имайте в себе си 200 жълтици (няма да ви бъдат взети) (200 жълтици, ~2-3 седмици)
    7. Пишете във форума на града или във форума на областта (0 жълтици, 0 минути)
    8. Поставете къщата си в града (0 жълтици, 0 минути)
    9. Поставете нивата (фермата) си в града (0 жълтици, 0 минути)


    10. Всичко това ще ви отнеме 470 жълтици и около 1 месец. Не е нужно да бързате с минаване до IV-то ниво, тъй като ползите не са особено големи. Минавайки нивото ще получите 90 кредита, но по-вероятно е да е някакъв предмет, като например лодка, стълба или риба.


Ежедневни задачи

Две неща е почти задължително да правите всеки ден: да ядете и да работите. Казвам почти, защото все пак това е игра и всеки играе както иска.

  1. Храна
    Има различни стратегии как да се храните, ето трите най-популярни:
    1. Нормално хранене:
      Всеки ден ядете по 2 точки храна - най-изгодно в момента излиза един хляб на цена средно 5 жълтици и 50 сребърника (или просто 5.50ж.) Хлябът дава 2 хранителни точки. Когато ядете по две хранителни точки на ден, всеки ден героят ви ще е сит, здравето му ще е постоянно максимално и героят ви няма да е нещастен задето не го храните. Нормалното хранене изисква 5.50 жълтици на ден.
    2. Икономично хранене:
      Възможно е да редувате един ден нормално хранене (2 точки) с един ден икономично хранене (1 точка). Царевицата, която струва около 3 жълтици дава 1 хранителна точка. Ако героят ви не е напълно нахранен, на следващия ден здравето му ще е с 1 пункт по-ниско (5 вместо 6), но това няма негативен ефект върху основните характеристики (сила, интелект и чар). На втория ден ядете 2 хранителни точки и така на следващия ден здравето на героя отново ще е максимално. Икономичното хранене изисква средно 4 жълтици на ден, т.е. спестяввате около жълтица и половина на ден.
    3. Никакво хранене:
      Съществува възможност за новите играчи изобщо да не се хранят. Звучи радикално, но това ще си спести няколко жълтици поне в първите 1-2 седмици от играта. Негативния ефект е че здравето на героя ще спадне рязко, като след няколко дена ще стигнете състояние мъртъв. Смъртта обаче е временна и на следващия ден с едно кликване отново ще сте жив. Тъй като характеристиките сила, чар и интелект са 0, те няма да пострадат. Най-много героят ви да бъде супер нещастен, защото не се храни. Когато решите да започнете да трупате характеристики (а това ще е нужно за преминаване в Четвърто ниво) първо трябва да нахраните героя до здраве поне 5 от 6 и едва тогава да започнете да ядете храни, които дават точки характеристики (например мляко или месо). Това хранене очевидно не изисква жълтици. За 2 седмици с подобен режим ще сте спестили около 70 жълтици. Вие решавате!

  2. Работа
    Който не работи, не трябва да яде (пише го в една дебела книга). За да имате пари и да можете да си купувате храна и други екстри трябва да работите. Възможностите за работа са много. Докато изпълнявате задачите от свитъците ще се запознаете с някои от тях:
    1. Работа в църквата:
      Твърд надник от 5 жълтици за 22 часа. Парите не са много, но заради почти благотворителния ви труд ще спечелите 1 точка репутация. В началото ви препоръчвам да работите само 2 пъти: 1 път като част от задачите от свитъка (това ще ви отнеме само 5 минути) за да преминете на второ ниво. За да преминете на трето ниво ще ви трябва 5 репутация. Една точка вече имате, работите още веднъж и точките стават 2**. Другите 3 ще дойдат от доверие от други играчи. След това вече не е препоръчително да работите в църквата.
    2. Работа в мината:
      Основната работа за населението, като това може да бъде и една от най-доходоносните работи. Предимство се дава на хората, които работят всеки час, т.е. активните. Работата на час е точно 3 пъти по-доходоносна от работата за 22 часа. Средно на ден ако сте активни спокойно може да докарвате между 30 и 40 жълтици (сравнено с 15 до 17 ако работите веднъж за 22 часа). Работата в мината е и един от основните доходи на Царството, тъй като в мините се добиват желязо, камъни и злато (жълтици): ресурси особено ценни за Царството.
    3. Работа на полето за някой друг:
      Поне веднъж ще ви се наложи да работите за някой друг, като част от задачите за Трето ниво. Работата за друг винаги отнема 22 часа, а заплатата е според зависи щедростта на работодателя. Обикновено варира между 18 и 22 жълтици. Недостатък, особено за новите играчи е, че работодателите често търсят работници с минимум 19 сила или интелект, които вие още нямате. Не се отчайвайте - винаги може да работите в мината.
    4. Събиране на билки:
      От същото меню където работите в мината - поне в началото не е препоръчително, тъй като билките не са особено ценни и в общия случай, мината ще е по-доходоносна.
    5. Овощарство / Риболов / Дървосекачество: В зависимост от това в кой град сте може да правите едно от тези 3 действия. Доходността от тях е добра (особено последните две), но трябва да имате характеристики, което за новите играчи няма как да стане. Така че в началото избягвайте тези дейности.
    6. Гарнизон:
      Можете да се запишете в градския гарнизон, ако има свободни места. Работата в гарнизон не е фиксирана в определен брой часове, а е до т.нар. рефреш (около 5 сутринта БГ време). Затова най-изгодно е да се запишете в гарнизона максимално късно, при последното ви логване за деня. Някой път може да докарате добри пари, друг път не си струва. Заплатите варират от 5 до 17 жълтици. Винаги пресмятайте дали мината няма да ви излезе по-изгодно!
    7. Обработване на собствена нива / ферма:
      Когато минете в Трето ниво ще получите собствено поле. Трябва да изберете какво да е то. Вижте тук всички видове ферми. За нови играчи се препоръчва да изберат царевица или зеленчуци. Това са двата продукта, които може да консумирате сами. Ако искате да бъдете животновъд (крави, овце или прасета), е нужна известна начална инвестиция, която няма как да си позволите, поне не в началото - освен ако нямате някой благодетел. Царевичната нива се обработва два пъти в рамките на 7 дена (първи - засяване и седми - събиране на реколтата), а зеленчуковата градина - веднъж на 5 дни - последния ден при събиране на реколтата. Ако имате пари (вероятно ще имате) може да пуснете обява за търсене на работник, или ако не можете да намерите работник, да работите сами. Ако наемете човек с умения, добивът ще е малко по-висок.

Още съвети

Стига толкова за работата. Да преминем към удоволствията. В Царство България всеки може да намира удоволствие в различни неща. Едно от тях е да приказвате и да пиете бира в хановете - стига да намерите с кого. Когато влизате в хан - поне в началото - цъкнете веднъж чашката за да забраните пиенето - така няма да приемате алкохол и няма да има опасност някой да ви напие. Ако станете пиян, ще се наложи няколко дена да бездействате, докато не изтрезнеете. Може да говорите във форума, като част от задачите в списъците, ще трябва да се запознаете и с тази част от играта. Тъй като Кралствата е до голяма степен ролева игра, не всичко се случва в играта - много неща се случват под формата на игра във форума. Ако ви бива в разказването на приказки - това е вашето място.

Въпрос: Как да се развием възможно най-бързо?
Сигурно се питате, както и аз се питах в началото. Хубавото на играта е, че колкото и бързо (бавно) да се развивате, в един хубав момент ще достигнете до характеристиките на герои с 10 години по-стари от вас. Вероятно за година, може би и по-малко. Всичко зависи от това с колко пари разполагате. Ако имате пари, може да си позволите да ядете повече и по-качествена храна и така да трупате характеристики по-бързо, да качвате нива по-бързо, да учите по-бързо и т.н. Един от начините да се сдобиете с повече пари е да си намерите благодетел в играта - чичко-паричко или пък някоя щедра леля (майка). Ако нямате познати в играта, но имате истински пари, друг вариант е да купите кредити, които после да продадете за жълтици в играта. Дори и да не направите това, пак ще настигнете старите играчи, само ще ви трябва малко повече време.

Съвет 1 - не купувайте нещо от пазара, ако не ви трябва и не е на изгодна цена. Актуалните цени на храните може да следите на борсата тук . Когато стигнете Четвърто ниво, ще ви трябват и други продукти, но за тях - в следващото ръководство.

Съвет 2 - оглеждайте хановете - понякога там има по-евтина храна

Съвет 3 - работете в мината възможно най-често - така ще имате възможно най-много пари


* - От шесто ниво нататък максималните точки за глад стават 3, т.е. ще ви трябва повече храна, за да се нахраните.

** - Съществува и друг трик за натрупване на така нужната 5-та точка репутация за преминаване на Трето ниво. Ако имате пари (може да ги получите и от познат), може да дарите 5 жълтици на просяците и има 25% шанс да спечелите една точка репутация. Средно ще ви трябват 15 или 20 жълтици, за да спечелите тази точка. Това ви спестява 22 часа работа в Църквата, които може да оползотворите другаде.

*** Тази задача може да се избегне, ако изключите 3D-изгледа на града. Това се прави от Моят профил/Опции. Когато преминете на нормален изглед, задачата получава отметка. При желание, можете отново да включите 3D-изгледа.